Foto: Bill Anders/NASA, public domain

Neste steg - klima

Når forskning møter musikk.

  1. Tid:

    5. mars 2020 kl. 19:30 – 21:30

  2. Kategori:

    Konsert og musikk

Klimaendringene er vår tids største utfordring og er et tema som mobiliserer politikere, forskere, kunstnere, og folk flest. 

Gjennom jordens geologiske tidsalder har temperaturen alltid variert. Men det vi ser nå er helt spesielt. Nå stiger temperaturen i en fart vi ikke har sett før. I dag er det mennesket som selv endrer klima. Derfor kaller vi nåtiden for Antropocen. Hvilke endringer står vi overfor og hvordan kan vi sammen løse utfordringene som følger?

Under konserten møter du tre forskere fra UiB og Bjerknessenteret:

Lea Svendsen, førsteamanuensis ved Geofysisk institutt
Jostein Bakke, professor ved Institutt for geovitenskap
Siri Vatsø Haugum, phd.-stipendiat ved Institutt for biovitenskap

Konsertstart 1930. Dørene åpner kl 18. 

MANMADE er en saxofonkonsert av Marius Neset, hvor form og oppbygging er inspirert av tidens klimaendringer. Musikken har, sier Neset, «sitt utspring i fraser fra egne improviserte stykker og soloer som har blitt til gjennom årenes løp».

«Woven Fingerprints er skrevet for Ellen Ugelvik og Andreas Ulvo og deres egne fingeravtrykk er veldig tilstede», skriver Therese Birkelund Ulvo om sitt nye verk. Hun sier videre: «Vi legger igjen spor hele tiden - musikalske spor, spor i snøen, spor i kroppen, og klimaet legger igjen spor i naturen, spor som vil kunne ligge der i svært lang tid. Spor av krise».

Konserten presenteres i samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk. Bestillingsverket er en del av Music Norways KUPP-prosjekt, et talentprogram for norske komponister under 35 år. Konserten arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.

Etter hovedkonserten er det konsert i Foajeen i Grieghallen. Krympende klode er et nytt samarbeid mellom to internasjonalt anerkjente bergensmusikere – musikkprodusent Jørgen Træen, som har jobbet med navn som Susanne Sundfør, og den originale og evig oppfinnsomme gitaristen Stein Urheim.

Neste steg – serien er inspirert av månelandingen for 50 år siden.