• Kvarteret, studentens eget kulturhus

  Kvarteret, studentens eget kulturhus

 • Teglverket, en av Bergens konsertscener

  Teglverket, en av Bergens konsertscener

 • Studentersamfunnet i Bergen er en av Norges største arrangører av debatter og konserter for studenter

  Studentersamfunnet i Bergen er en av Norges største arrangører av debatter og konserter for studenter

 • Liker du revyer, er det mange å velge mellom i Bergen.

  Liker du revyer, er det mange å velge mellom i Bergen.

 • Lacrosse er bare en av idrettene du kan drive med i Bergen.

  Lacrosse er bare en av idrettene du kan drive med i Bergen.

 • Hva med å jobbe som frivillig på Kvarteret? God jobberfaring og du blir kjent med andre

  Hva med å jobbe som frivillig på Kvarteret? God jobberfaring og du blir kjent med andre

Studentlivet

Skrevet av: Utdanning i Bergen

Foto:

Studentlivet i Bergen kjennetegnes et stort antall organisasjoner, kulturarrangementer og tilbud. Studentfrivilligheten er stor i Bergen. 

Studentorganisasjoner

I Bergen finnes det en studentorganisasjon for absolutt alt, heter det. Og det er neppe langt fra sannheten. Byen har over 150 ulike organisasjoner - og mange av dem har en rekke underforeninger. I løpet av studietiden er et flertall av studentene engasjert i en frivillig organisasjon, og enda flere benytter tilbudet som studentforeningene står bak.

Bergens studentliv er mye sentrert rundt studentes kulturhus, Det Akademiske Kvarter,eller Kvarteret. Huset ligger ikke langt fra høyden, like ved universitetet og midt i sentrum. Kvarteret har plass til 1500 mennesker, har 12 skjenkepunkter og inneholder blant annet flere konsertscener, egen kinosal, kafé, møtelokaler, øvingslokaler og pub. Kvarteret drives av rundt 400 frivillige, og enda flere arbeider i studentorganisasjonene som er arrangører på huset.

Kultur

Studentene er viktige drivkrefter i Bergens kulturliv, og står bak en rekke ulike arrangementer. Konsertarrangørene Aktive Studenters Forening og Realistforeningen booker små og store artister til Kvarteret, mens studentdrevne Hulen også booker en rekke populære artister hele året. Det finnes egen filmklubb og studentteater, og en rekke ulike studentrevyer. Studentersamfunnet i Bergen er blant Norges viktigste arrangør av foredrag og debatter, og inviterer til møter flere dager i uken med profilerte politikere, fremstående akademikere og sentrale samfunnsdebattanter.Det finnes også mange studentdrevne festivaler. Den største er UKEN som arrangeres av NHH-studentene annethvert år, og er en av landets største kulturfestivaler med konserter, revy og show. Phonofestivalen er en musikkfestival som arrangeres av Studentradioen i Bergen. Kulturarrangørene og festivalene drives av frivillige studenter som gjør alt fra å skaffe sponsorer, booke artister, drive markedsføring til å stå i baren eller på scenen.

Idrett

Det største studentidrettslaget i Bergen er BSI - Bergen Studentidrettslag, med omkring 2400 medlemmer. I tillegg har Norges Handelshøyskole, Høgskolen på Vestlandet og Det juridiske fakultet på UiB egne studentidrettslag tilknyttet seg. Det mangler ikke på idretter å velge mellom. Herr er alt fra fotball, håndball, innebandy og lacrosse til fallskjermhopping og rumpeldunk!

Dersom du er glad i friluft har både BSI og DNT Ung aktive grupper og mange ulike tilbud. Verdt å nevne er også at Bergen jevnlig er vertsby for Studentlekene, Norges største studentidrettsarrangement, hvor deltakere fra alle landets utdanningsinstitusjoner konkurrerer mot hverandre i ulike idretter.

Politikk og samfunn

Alle de store politiske partiene har egne studentlag som er aktive. I tillegg har svært mange interesseorganisasjoner som f.eks. Natur og ungdom, Amnesty, Noah og Norsk folkehjelp studentgrupper. Hver eneste uke arrangeres det flere debatter og foredrag om aktuelle samfunnsspørsmål, enten i regi av Studentersamfunnet, partiene eller interesseorganisasjonene.

Det er også et velfungerende studentdemokrati, med studentutvalg på alle utdanningsinstitusjonene og på de fleste studieprogram. Her er det lett å engasjere seg, og mulig å drive med alt fra å påvirke hvordan institusjonen styres til sosiale arrangementer for studiet.

Media

Ønsker du å drive med studentmedier har Bergen et svært godt tilbud med Bergen student-TV, Norges største studentradio og landets nest største studentavis, Studvest. Alle holder til i flotte lokaler på Studentsenteret og har tilgang på moderne utstyr. På de ulike institusjonene og innenfor de forskjellige fagområdene finner du også egne tidsskrift, magasiner og aviser drevet av studenter.