Byen e Bergen

Skrevet av: Utdanning i Bergen

Foto:

Bergen er kjent for sjarmerende trehus, åpne plasser og grønne parker.

En by med lang historie
Bergen er svært ofte høyt på listen over verdens vakreste byer og beste reisemål - både hos National Geographic, Huffington Post og Tripadvisor. Sannsynligvis er det kombinasjonen av natur og arkitektur som gjør at bergenserne er så stolte av byen sin, og som imponerer over en million besøkende hvert eneste år. Både bykjernen og bydelene er omgitt av fjell og sjø på alle kanter, og bebyggelsen strekker seg vakkert fra sjøkanten og oppover fjellsidene. Når du vandrer i Bergens gater føles byen både trang og åpen - her er smale smau og tett trehusbebyggelse, men også store almenninger, plasser og grønne parker.

Bergens historie strekker seg nesten 1000 år tilbake i tid, og en rekke av de historiske bygningene fra de forskjellige tidsperiodene er bevart. Bergens eldste bygning er Mariakirken fra 1180 og utgjør sammen med middelalderfestningen Bergenhus den eldste delen av byen. Det historiske sentrum kranser rundt Vågen - like ved siden av Bergenhus ligger verdensarvstedet Bryggen, med handelsgårder i tre som tjente som sete for Det tyske kontor under hansatiden. Foruten Bryggen har Bergen bevart mye av den karakteristiske gamle trehusbebyggelsen som man finner både i Sandviken, Marken og på Nordnes.

Natur og arkitektur
Innerst i Vågen ligger Fisketorget, som forbinder det historiske sentrum med den moderne bykjernen. Like overfor finner du Torgallmenningen, byens storstue, som strekker seg som en bred boulevard omkranset av flotte murgårder i nyklassisisk stil. Et steinkast fra enden av Torgallmenningen ligger Festplassen og Smålungeren, et åttekantet vann omkranset av Byparken. I området rundt Torgallmenningen og Smålungeren finner du flere av de viktige institusjonene og bygningene i byen: teateret, biblioteket, rådhuset, tinghuset, kunstmuseene og jernbanestasjonen.

Nygårdshøyden, hvor Universitetet holder til, ligger på høyden like vest for Smålungeren og preges av staselige herskapshus og bygårder fra 1800- og tidlig 1900-tallet, med den imponerende museumsbygningen som naturlig midtpunkt. Området grenser mot Nygårdsparken, utformet i engelsk landskapsstil med fontener, statuer, dammer og beplantning. Enden av Nygårdsparken møter Store Lungegårdsvann og Puddefjorden, fjorden og innsjøen som omkranser bykjernen fra vest og sør. Her vokser det nye Bergen frem, med en rekke nye leilighetsprosjekter, utdanningsinstitusjoner og næringsbygg under oppføring tett på sjøkanten.